Cel mai fascinant gen fotografic este portretul uman. Expresia, iluminarea, starea psihică, comunicarea cu clientul, unghiul de fotografiere, tehnica utilizată, modul de abordare şi postprocesarea sunt elemente esenţiale ale unui portret reuşit.
Considerată cea mai “strălucitoare” parte a fotografiei, fotografia portret are scopul de a scoate în evidenţă trăsăturile frumoase ale unei persoane , în expresie fiind oglindite şi anumite trăiri . Fără să ne dăm seama de acest lucru, practic, fiecare portret are o poveste ascunsă, de care ne putem da seama doar la un studiu mai intens al detaliilor, şi nici atunci în totalitate. Acest tip de fotografie, are scopul de a exprima o trăire interioară, de aceea, cele mai multe modele încearca să mimeze cât mai mult , pentru a transmite cât mai multe emoţii .
Pentru fotografi, surprinderea unui portret de calitate superioară devine o adevărată provocare, deoarece, din punct de vedere psihologic, trăsăturile feţei ilustrează anumite trăiri ale respectivului model, transmite anumite emoţii ce trebuie captate în momentul potrivit.
Momentul declanşării este cheia succesului, fiindcă, de cele mai multe ori, portretul este un instantaneu, un cadru neregizat. Din punctul meu de vedere, numai asa poţi surprinde un crâmpei din viaţa personajului, cu toate trăirile lui din acel moment. Astfel o fracţiune de secundă poate să surprindă o bucurie, dramă, indiferenţă, plictiseala, emoţia sau întristarea.