Prima fotografie din lume a fost realizată în anul 1825 de către inventatorul francez Nicéphore Niépce (care, în mod logic, este şi primul fotograf din lume) şi reprezintă o gravură flamandă din secolul XVII. Fotografia a fost descoperită abia în anul 2002, când a şi fost declarată tezaur naţional şi cumpărată de către Biblioteca Naţională a Franţei pentru suma de 450.000 de euro.
A doua fotografie din lume (şi prima fotografie care prezintă o ipostază din realitate) se numeşte “La cour du domaine du Gras” (Vedere de la fereastra din Le Gras) şi a fost realizată, cel mai probabil, în iunie sau iulie 1827 (deşi există şi opinii potrivit cărora ar fi fost realizată în 1826) de către acelaşi Niépce. Fotografia reprezintă peisajul pe care care Niépce l-a văzut pe fereastra casei: o clădire în stânga, un copac în imediata apropiere, un hambar în prim-plan. Cum expunerea a durat opt ore, soarele s-a mutat de la est la vest şi pare a străluci pe ambele clădiri.
Şi, pentru cei interesaţi, (doar foarte) puţină istorie: fotografia a apărut din necesitatea de a înlocui desenul. Nu este o metaforă: Niépce era pasionat de litografie, dar cum nu ştia să deseneze, apela la fiul său pentru desene. În anul 1814 fiul lui Niépce a trebuit să plece în armată, aşa că inventatorul s-a văzut nevoit să caute o soluţie pentru a obţine imaginile. Şi în acelaşi an, şi-a început cercetările. Și, nu în ultimul rând: în 1829, Niépce a încheiat un parteneriat cu Louis Daguerre, cel care, zece ani mai târziu, avea să rămână în istoria fotografiei pentru primii oameni fotografiaţi vreodată.
Prima fotografie color din lume a fost realizată de fotograful englez Thomas Sutton în anul 1861. Acesta a pus în practică o teorie sugerată de fizicianul James Clerk Maxwell în anul 1855, la doar două decenii de la primii oameni care au fost fotografiaţi vreodată. Este fotografia unei funde din stofă în carouri şi a fost realizată de Sutton ca material ilustrativ pentru una dintre conferinţele lui Maxwell. Practic, tehnica intrată în istorie sub numele Sutton-Clerk constă în folosirea a trei filtre separate de culoare (roşu, verde, albastru) şi combinarea lor într-o singură imagine.
Primul auto-portret din istoria fotografiei a fost realizat în luna octombrie a anului 1839. A fost folosit procedeul de suflare cu argint sau cupru. Rezultatul poartă numele “Robert Cornelius”. În 1839, an în care s-a realizat şi prima fotografie în care apărea un om, fotograful Robert Cornelius a făcut prima fotografie auto-portret din istore.
Pe spatele fotografiei, Cornelius a scris “Prima fotografie portret făcută vreodată. 1839″.
Într-o zi însorită din octombrie, Robert Cornelius şi-a pus camera în spatele lămpii de gaz a tatălui său, a sprintat apoi în faţa obiectivului, unde a stat mai mult de un minut până s-a acoperit lentila. Şi aşa s-a realizat prima poza auto-portret din istorie.